Under en engagerad kväll med fokus på Hållbar IT samlades NOX-konsulter för att tillsammans utforska en fråga som allt fler vill – och behöver – förstå: Vad innebär hållbarhet i IT-branschen, och hur kan du som konsult faktiskt göra skillnad?
Under kvällen blev det tydligt att hållbarhet inte är en enskild fråga – det är ett skifte som måste ske på flera nivåer samtidigt: individuellt, organisatoriskt och politiskt. Förändring är sällan bekvämt. En deltagare uttryckte det: “Vi som har privilegiet att kunna påverka har också ett ansvar att göra de val som ibland skaver, men som i längden gör skillnad – både i det stora och i det lilla”.
Som konsult har man en unik position. I mindre företag kan du påverka direkt och i större organisationer handlar det ofta om att veta vem du ska prata med, vilka frågor du kan ställa och hur du påminner om att Hållbar IT faktiskt är något vi alla behöver ta ansvar för.
Från tanke till handling
Vi diskuterade hur man som konsult kan ta de första stegen. Fem enkla men kraftfulla principer utkristalliserade sig:
5 konkreta tips!
Våga ställa frågan
”Känner du till Hållbar IT?” kan vara ett enkelt sätt att inleda en dialog.
Inventera nuläget
Vad vet vi redan? Vad saknar vi? Och hur kan vi fylla de luckorna?
Less is more
Minska komplexitet och belastning. Färre funktioner, färre enheter, färre system=mer hållbarhet.
Lyft fakta
Synliggör data och siffror för att skapa uppmärksamhet och förståelse i organisationen.
Utbilda dig – och visa det
Genom att lyfta hållbarhet i din konsultprofil skapar du både värde och en differentierande USP.
Optimera det vi har – istället för att alltid jaga nytt
Under kvällen lyftes ett intressant exempel med hur Kina, på grund av teknologiska restriktioner, tvingades använda äldre teknik – vilket i sin tur ledde till mer effektiva lösningar. Det utmanar den vanliga normen att alltid eftersträva det senaste. Kanske ligger svaret ibland i att optimera det vi redan har, snarare än att uppgradera.
Att göra det enkelt att välja rätt återkom ofta i diskussionerna.. Genom att synliggöra miljöpåverkan, visualisera utsläpp, energiförbrukning och materialanvändning blir det lättare för organisationer att fatta mer hållbara beslut. Med rätt incitament – ekonomiska, kulturella eller operationella – kan vi få fler att vilja göra just det.
Dock krävs det också strukturella åtgärder. Att till exempel ställa krav på leverantörer är en viktig del i att minska påverkan genom hela värdekedjan.
Från eldsjäl till långsiktig struktur
Det är lätt att tänka att hållbarhetsarbete bygger på eldsjälar – och visst, de spelar en viktig roll. För verklig effekt behöver dock hållbarhet bli en naturlig del av affären. En spaning som lyftes var: “Om något kostar pengar men inte kopplas till intäkter eller besparingar, prioriteras det sällan. Därför måste hållbarhetsfrågor tydligt kopplas till affärsmål och nyckeltal – annars rinner de lätt ut i sanden”.
Det handlar också om att få in hållbarhet i det dagliga – i livscykler, i förvaltning, i uppstarten av projekt. Det måste även finnas ett ledarskap som vågar visa vägen. Genom utbildning, information och kommunikation kan ledare skapa engagemang, mod och riktning i sina organisationer.
Hållbarhet kräver långsiktighet. Om det inte finns med i de strategiska målen, kommer det lätt att glömmas bort när annat trycker på.
Alla kan göra något
Det som genomsyrade hela samtalet var hopp och handlingskraft. Det krävs ingen perfekt lösning, inga stora resurser, inga titlar. Det räcker att börja – med en fråga, med en idé, med ett beslut att bry sig. Som IT-konsult har du mer makt än du kanske tror att påverka i rätt riktning. Tillsammans kan vi förändra mer än vi tror!