Starta eget

Att bli egenföretagare är för de flesta ett genomtänkt beslut men många tror att det är komplicerat att starta. Faktum är att själva uppstarten av ett bolag inte är så svårt som man kan tro. Du måste inte ha alla bitar på plats innan du startar din verksamhet – det blir ändå sällan exakt så som du tänkt dig.

Vi hjälper dig gärna att komma igång och har nedan samlat tips som kan vara bra att ha med sig när du vill ta klivet ut.

Tips
för att komma igång

 

Vad heter bolaget?

Bestäm namn på bolaget tidigt – och ha backup-alternativ – så att du inte behöver stressa fram något. Bolagsnamnet ska anges samtidigt som man skickar in ansökan till Bolagsverket.

Budget med tidsperspektiv

Gör en budget där du ser över både tänkta intäkter och kostnader på kort och lång sikt. Om du är ovan med att göra en budget kan du ta hjälp ifrån svenska baskontoplanen (bas.se/kontoplaner).

Var synlig

Se över ditt nätverk av säljkanaler och välj samarbetspartners som matchar din filosofi och kompetens. I IT-branschen finns många olika typer av säljbolag, mäklare och nätverk som kan leda dig till gig.

Vilken bolagsform passar mig?

Undersök vilket typ av bolagsform som passar dig. Vår erfarenhet är att de flesta som kör eget inom IT väljer att köra ett AB, då det ekonomiskt blir mest fördelaktigt.

Nu är en perfekt tajming

Om man väntar på det perfekta tillfället är risken stor att man aldrig kommer till skott. Om du tror på dig själv och din företagsidé så kör bara. Du kommer lära och utvecklas efter vägen.

 

Ta rätt betalt

Ta rätt betalt från början. Ditt värde har du redan byggt upp innan du startade eget – lita på det.

Best practice

 

Träffa andra frilansare

Som en del i NOX community får du chans att träffa fler i samma sits som du. Du kan, om du vill, ta del av våra workshops, AW:s, konferensresor och mycket mer.

Läs mer om NOX community

 

Boka ett personligt möte

Vi träffar dig gärna och berättar mer om hur du kan ta första steget till att starta eget.
Boka ett personligt möte med oss!

Kontakta oss

 
 

 

8 tips för en lyckad konsultprofil

 
 
NOX-startup-morkt-filter.jpg
  • Skriv en kort sammanfattning i början av din konsultprofil som lyfter upp det som efterfrågas i kravprofilen från kund. Har du ingen så gör en generell som sedan anpassas per uppdrag.

  • Använd en bild på din konsultprofil som lyfter fram din personlighet.

  • Se till att dina kontaktuppgifter är så tydliga som möjligt med namn, telefonnummer och e-post.

  • Ha dina erfarenheter och uppgifter i kronologisk ordning. Det ska tydligt gå att avläsa när du har gjort vad och i vilken ordning.

  • Säkerställ att ditt CV/konsultprofil är rättstavat och grammatiskt korrekt.

  • Se till att du har en tydlig struktur och samma formalia genom hela konsultprofilen.

  • Lyft fram vilka arbetsuppgifter du har haft i respektive jobb. Det viktigaste är inte din titel utan vad du har gjort och lärt dig under perioden på företaget. I en konsultprofil så blir bransch, företag och roll relevant men även vad ditt ansvar varit på olika uppdrag eller anställningar. Det ska tydligt framgå vilket resultat du har varit med och skapat.

  • Var ärlig och transparent med vad du kan och inte. Du vinner mer förtroende om kunden får rätt verklighetsbild av dig är det större chans att rätt person får rätt gig, vilket gynnar alla parter i slutändan.

Ladda ned vår mall för konsultprofil